WERELDNIEUWS

Lokaal

Halve Marathon van Sint Anthonis met Apeldoorner Run2Day/AV’34 Attleet Melchior v.d. Pol

atleet AV'34_vandepol

Het programma Halve Marathon van Sint Anthonis: 15.00 uur: 21,095 kilometer 15.15 uur: 5 kilometer.

Start en finish waren naast de blokhut De Hoefse Put van Scouting St.Patrick aan het Sint Patrickspad 2 te Sint Anthonis.

Het voor circa 2/3 onverharde parcours ging over bos- en fietspaden, zandwegen en voor een derde deel over asfalt. Het licht geaccidenteerde traject ging door het agrarische buitengebied van Sint Anthonis en door de Staatsbossen van Sint Anthonis. Een pittige ronde waarbij de deelnemers tijdens de eerste helft van de race te kampen hadden met een zeer krachtige tegenwind. Bij een temperatuur van circa 10 graden, droog weer en een felle wind waren er redelijke loopomstandigheden. Ondanks de vele regenval van afgelopen week was de ondergrond goed begaanbaar behoudens her en der wat drassige passages.

run2day_nijmegenSint Anthonis is een eeuwenoud brinkdorp welke ligt rond het centrale dorpsplein de Brink. Het kerkdorp ligt rond een zandrug
die parallel loopt aan de Maas. Door de onvruchtbare grond was het boerenbestaan hier moeilijk totdat gedurende de tweede helft van de 20 ste eeuw de intensive veehouderij zijn intrede deed. Zowel het laagland in het oosten als de heidevelden van de Peel in het westen zijn pas in de 20 ste eeuw volledig ontgonnen en in cultuur gebracht, waarbij binnen de huidige gemeenten de dorpen Landhorst, Stevensbeek en Westerbeek zijn gesticht, en de heide vrijwel geheel plaats heeft gemaakt voor weilanden, maisvelden en het Sint Anthonisbos. In een vastgelegd stuifzandgebiedje nabij het dorp staat de zogenaamde Heksenboom, een merkwaardig vergroeide grove den.

Het Sint Anthonisbos is een natuurgebied van 937 hectare ten westen van Sint Anthonis. In de volksmond wordt dit gebied vaak aangeduid met de naam Staatsbossen of kortweg De Staat wat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het gebied bestaat uit een jong ontginningsbos van
voornamelijk grove dennen. In het bos bevind zich het laaggelegen Peelven, een vochtig heidegebied, en de Ullingse Bergen, een open vlakte van circa 150 hectare waar zich heide en inactief stuifzand bevindt. run2dayIn het noordwesten van het gebied bevinden zich broekontginningen met de namen Visdel en Groot Berkenbos. Dit is het brongebied van De Tovense Beek met zijn droge en natte grasvelden. Vanwege het beheer graast in dit gebied ook een kudde Schotse Hooglanders en een kudde Kempense heideschapen. Sint Anthonis wordt in het lokale dialect Sint Tunnis genoemd. Een inwoner is dan ook “ Tunisse “.

Melchior van de Pol van AV’34 te Apeldoorn werd in 2018 eerste in zijn leeftijdscategorie H50+ in 18.41. De temperatuur was toencirca -2 graden maar door een krachtige oostenwind bedroeg de gevoelstemperatuur tussen de – 10 en –15 graden. Van de Pol opteerde deze editie wederom voor de 5 kilometer na in de twee weken ervoor een halve marathon te hebben gelopen in Garderen en Harderwijk. De eerste helft van de race verliep wat moeizaam vanwege een zeer felle tegenwind. Van de Pol kwam na circa 3 kilometer op dreef en wist klassegenoot Rob Kerkhof uit Mill te lossen.

Van de Pol finishte uiteindelijk als eerste in de mastersklasse heren veteranen 50+ in een geregistreerde eindtijd van 18.43. Kerkhof klokte 18.56. Erik van Rijsewijk van av Cifla Nijmegen won bij de heren de 5 kilometer overall in 16.40 en bij de dames ging Mandy Beukers van av Clytoneus Woerden

Meer atletiek Lees verder…..

Halve Marathon van Sint Anthonis

skyrail, skyway

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POPULAIR

skyrail, skyway

To Top

WERELDNIEUWS